Neden Yangın Kapısı

Yangın kapıları, yangın çıkan mahalli  öncelikle yangın merdivenlerinden, yangın kaçış yollarından ve diğer mahallerden  izole  etmek amacıyla kullanılırlar. Yani yangın esnasında  ortaya çıkan  duman ve aşırı ısı yangın mahallinden diğer ortamlara geçmemeli, insanların kaçabileceği güvenli kaçış koridorları ve yangın merdivenleri oluşturulmalıdır.

Özellikle oluşturulan yangın merdivenleri ve yangın kaçış yolları dumandan ve ısıdan özenle korunmalıdır.

Normal servis merdivenleri, yangın esnasında, baca gibi çalışarak; yangında oluşan yüksek ısılı ve zehirli dumanı  emerek,  kaçışta kullanılmaz hale gelecektir. Bu nedenle yangın mühendisliğine ve tüzüklerine uygun yangın merdivenleri oluşturulur ve bu yangın merdivenleri, ısı ve duman geçirmeyen özel yangın kapıları ile korunmalıdır.

Bu nedenle, izole edilecek bölümler arasına yangın kapıları konulur.

Bu kapıların üzerinde push-bur ( panik bar ) yani, kolayca açılabilen mekanizması olan açma kolu olmalıdır.

Yangın kapıları, kolayca görülebilen açıda ve kolay ulaşılabilir mesafede olmalıdır.

Ayrıca yangın kapıları üzerinde; acil kaçış yönünü gösteren ışıklı armatürler de bulunmalıdır (exıt armatürü )

Yangın kapılarına otomatik kapanmayı sağlayan hidrolik iticiler monta edeilmeli, kaçıştan sonra, kapının açık kalarak duman geçmesine mani olunmalıdır.

Yangın merdivenlerine kaçmaya mani olacak malzeme ve ekipman konmamalı, klima cihazları, ısıtma sistemleri kurulmamalıdır.

Yangın merdiveni son çıkışı kilitlenmemeli, güvenlik çözümleri temin edilerek yangın merdiven çıkışının sürekli açık olması sağlanmalıdır.

yangın merdiveni /leri dış ortama açık olmalı yani temiz hava temaslı olmalı, veya bina içinde teşkil edildiyse, duman ve ısı geçirmez yangın kapısı ile izole edildikten sonra; pozitif basınç fanı ile basınçlandırılmalıdır.

Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik gereğince, binalarda yangın merdiveni ve yangın kapısı kullanılması zorunludur ve esasları bu yönetmelikle yayınlanmıştır.

tr_TRTurkish